100 duels, per amor, honor i animals (català)

(Versión en castellano clicar)

A la història de l'esgrima, hi ha qui es batia en duel per honor, també qui ho feia per amor, i altres que ho feien per deutes, però també hi va haver algú que ho feia per la defensa dels animals, i aquest era el cas de Richard Martin (1754 – 1834). Irlandès, nascut al castell de Ballynahinch, membre dels parlaments irlandès i anglès, va participar en més de 100 duels al llarg de la seva vida, a espasa o pistola, i entre els motius que el van empènyer a desafiar hi havia la defensa dels animals. De fet, és pioner en la creació de la primera llei en la defensa dels animals i la fundació del que avui podríem dir-ne la primera 'protectora d'animals'.

Al Parlament, Martin va ser conegut també com a "Humanity Dick" (Dick l'humanista), sobrenom que li posà Jordi IV d'Anglaterra per la seva popular lluita contra el maltracte animal, com també per les seves intervencions humorístiques. Allà, liderà amb altres parlamentaris l'elaboració de "l'Acta Martin", la primera gran legislació contra el maltracte animal de la història. Poc després va ser un dels principals fundadors al 1824 de la "Societat per la prevenció de la crueltat cap a els animals" (SPCA) la primera i més antiga organització protectora d'animals del món.

Sobre la faceta de duelista, si tenim en compte que participà en més de 100 duels, Richard Martin era un famós duelista de la seva època i considerat un adversari formidable, com també que tals gestes li havien cobert el cos de cicatrius i de les que n'estava molt orgullós. Però el més curiós era, com ja s'ha dit, que un dels motius per què Martin havia realitzat alguns dels duels, era per la defensa dels animals. No només això, si no que encoratjava a altres defensors animalistes a actuar de similar manera contra aquells que cometessin actes de crueltat amb els animals.
castell de Ballynahinch

Se li atribueix una frase que encarnaria la manera d'entendre de Richard Martin la relació entre els duels i la defensa animalista, i és que després de desafiar a duel a un home que havia maltractat un gos, quan aquest li demanava explicacions de perquè havien de batre's per una bèstia, Martin contestava: -quan els animals puguin brandar una arma per defensar-se ja no els farà falta cap defensor, però fins aleshores ell es batria en duel amb aquells que els maltractessin-.
En una altra ocasió, Jordi IV visità Irlanda. En aquella època, Martin estava fent una campanya parlamentària, i el rei, coneixent el temperament i els múltiples duels que Martin havia tingut amb els seus opositors polítics li preguntà qui creia que guanyaria l'elecció, amb la qual cosa Martin li respongué "El supervivent senyor".

A part de polític i duelista, Martin fou un gran viatger, actor, promotor de teatres i fins hi tot supervivent de dos naufragis. Així que podem dir que va tenir una vida intensa. El descrivien com a galant, impetuós, generós i lluitador per les causes perdudes, fins hi tot es diu que va inspirar a personatges de novel·la.